Zestaw sztućców czyli co do czego?

Jedząc posiłki każdego dnia statystycznie używamy tylko czterech podstawowych rodzajów sztućców. Zazwyczaj sięgamy wyłącznie po widelec, nóż, łyżkę stołową i mniejszą łyżeczkę do kawy czy herbaty. Jeśli jednak kiedykolwiek braliśmy udział w eleganckim bankiecie, to zdajemy sobie sprawę, że zestaw sztućców przy jednym nakryciu może składać się nawet z kilkunastu rozmaitych akcesoriów! Służą one m.in. do krojenia, nakładania i spożywania przystawek, dań głównych czy deserów. Jak nie pogubić się w ich zastosowaniu? Jak i do czego używać rozszerzonego zestawu sztućców? 

Ile jest rodzajów łyżek, jak wyglądają i do czego służą?

Przegląd sztućców oraz ich zastosowania rozpocznijmy od chochli, łyżek i łyżeczek. Rozszerzony zestaw sztućców zwykle zawiera aż osiem łyżek różnej wielkości. Największą z nich jest łyżka półmiskowa. Posiada ona dłuższy uchwyt i nieco większe wgłębieni, niż klasyczna łyżka. Nakładamy nią głównie ziemniaki, kaszę czy ryż.

Oprócz tego, można wyróżnić chochlę do zupy zwaną również łyżką wazową oraz czerpak do sosów z bardzo charakterystycznym zakończeniem. Jego dzióbek zapobiega zaplamieniu nakrycia i znacznie ułatwia nam serwowanie sosu. Specjalna łyżka do soli ma okrągłą miseczkę i bardzo krótką rękojeść. Dobrze wiedzieć, że oprócz soli możemy sobie pozwolić na nakładanie nią chrzanu lub ćwikły. Nie zapominajmy także o prostokątnej łyżeczce przeznaczonej wyłącznie do nabierania cukru. Ma ona czasem także kształt i wzór nieco przypominający muszelkę, mimo to jest przez wiele osób nazywana łopatką.

Zestaw sztućców zawiera również małe łyżeczki, służące do mieszania ciepłych napojów. Warto zapamiętać, że łyżeczki do kawy zawsze są mniejsze od tych do herbaty. Łyżeczki przeznaczone do jedzenia deserów, a zwłaszcza lodów mają długą, wąską rączkę. Możemy je również śmiało serwować do kawy latte.

Jakie widelce do dań głównych, a które do przystawek?

Kompletny zestaw sztućców musi obfitować również w całą gamę widelców i widelczyków. Najbardziej popularny jest ten tradycyjny, z czterema długimi ząbkami, którego używamy do jedzenia potraw głównych. Trochę od niego mniejszy, ale tak samo zbudowany jest widelec przeznaczony do przystawek.

Warto też wiedzieć, jak wygląda widelec do zakąsek. Posiada on tylko dwa długie i dość wąsko rozstawione szpikulce. Bardzo charakterystyczny jest natomiast widelec do ślimaków, ponieważ posiada on jedynie dwa, krótkie ząbki o szerokim rozstawieniu. Widelec do nakładania mięs również ma tylko dwa zęby i jest największy spośród wszystkich widelców. Oprócz wyżej wymienionych, jest jeszcze mały widelczyk do ciast i bardzo podobny do niego wąski widelec do owoców.

Który nóż do czego?

Pamiętajmy, że gdy mamy do wyboru kilka noży, największy zawsze służy do krojenia i jedzenia potraw zawierających mięso. Charakterystyczną spiczastą końcówkę posiada natomiast nóż do steków. Nóż do ryb przypomina bardziej łopatkę do smarowania. Jest szeroki i tępo zakończony. Należy pamiętać, że nie kroimy nim ryby, a jedynie oddzielamy delikatnie jej mięso od ości.
Na koniec musimy wiedzieć, że nie wypada sięgać po jedzenie podane na osobnych półmiskach własnym widelcem czy też łyżką. Służą do tego dodatkowe sztućce zwane sztućcami środka stołu lub serwingowymi. Ważną wskazówką jest fakt, że ułożenie zestawu sztućców zawsze wynika z kolejności podawania potraw. Do pierwszego dania będą nam służyć zatem sztućce zewnętrzne.

 

Rozróżnianie kształtu i przeznaczenia poszczególnych sztućców wbrew pozorom nie należy do trudnych wyzwań. Wystarczy uważnie zapoznać się wyglądem i zastosowaniem każdego z nich, aby potem bez większego problemu i niepotrzebnego stresu posługiwać się nimi przy stole. Dzięki tej wiedzy, elegancka kolacja w gronie ważnych dla nas osób, będzie łatwa do przygotowania, a przy okazji będzie się elegancko prezentować.